Marka hakkı nedir?
Marka hukuku, tescil yoluyla edinilen bir mülkiyet hakkıdır. Marka sahibi, tescilli marka üzerinde sınırsız haklara sahiptir. Bu haklardan biri de Medeni Kanun tarafından korunan marka hukukunun ihlali nedeniyle tazminat talep etme hakkıdır.
Marka tescil ücreti 2024 ne kadar?
Marka İşlem ÜcretleriHesap KodlarıHizmet Türü2024 İşlem Ücretleri2.01.28Ek Marka Başvuru Sınıfı Ücreti (3. Sınıf ve sonraki her sınıf için)18102.01.03Marka Tescil Ücreti40202.01.04Marka Tescil Belgesi Kopyası Düzenleme Ücreti16702.01.
Marka hakkı kaç yıl korunur?
Tescilli bir markanın koruma süresi, başvuru tarihinden itibaren 10 yıldır. Bu süre, talep üzerine gerektiği sıklıkta 10’ar yıllık sürelerle uzatılabilir.
Marka ne demek kısaca?
Sınai mülkiyetle ilgili olarak: “Marka”: Bir teşebbüsün ürettiği veya sattığı mal veya hizmetleri diğer teşebbüslerinkinden ayırt etmeye yarayan her şey; kelimeler, şekiller, renkler, harfler, sayılar, sesler, hareketler, kokular veya ambalajlardan oluşabilen İŞARET.
Marka hakkı nasıl alınır?
Marka tescili başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumu aracılığıyla yapılır. Bu, belirtilen belgelerle veya çevrimiçi başvuru sistemi aracılığıyla yapılabilir. Marka tescili için ilk şart, ticari bir şirkete sahip olmaktır. Aynı şirketin farklı markaları varsa, her marka için ayrı bir marka tescili başvurusunda bulunulması gerekir.
Marka nasıl bir haktır?
Marka hakkı, markanın sahibinin izni olmaksızın kullanılmasını engelleyen ve benzeri sonuçları olan mutlak bir haktır.
İsim hakkı almak kaç TL?
Markanın tesciline karar verilmesi halinde kuruma ödenmesi gereken tescil ücreti 3.522,95 TL olup kurum tarafından tahsil edilen bu ücret sabittir. Sınıf sayısı bunu etkilemez. Sınıf sayısının iki veya on olması fark etmeksizin 3.522,95 TL sabittir.
2024 marka tescili nasıl yapılır?
Marka tescili yaptırmak isteyen şirketler Türk Patent Enstitüsü’ne başvuruda bulunabilir veya e-devlet üzerinden kolayca başvuruda bulunabilirler. 1 Ocak 2024’ten itibaren e-devlet üzerinden başvuruda bulunan kişi veya kurumlar 5.820 TL (KDV DAHİL) ödemek zorunda kalacak.
Marka tescili için yıllık ne kadar ödenir?
Marka Tescil İşlem ÜcretleriHizmet TürüTÜRKPATENT ÜcretiMarka Tescil Ücreti (Belge Düzenleme Ücreti)4.020 TL (KDV DAHİL)Ek Sınıf Marka Başvuru Ücreti (Herhangi Bir Sınıf 3 ve Üzeri)1.810 TL (KDV DAHİL)Marka Yenileme Ücreti5.010 TL (KDV DAHİL)Marka Transfer Ücreti3.
Marka aldıktan sonra ne yapılır?
Yenileme, marka tescilinden 10 yıl sonra yapılmalıdır. Yenilenmeyen bir marka sona erer ve geçersiz hale gelir. Bu nedenle yenileme ücretini ödemek ve markayı tescilden 9 ay ve 6 ay sonra yenilemek gerekir.
Şahıs şirketi logo kullanabilir mi?
Özel şirketler tıpkı gerçek kişiler gibi marka tescili için başvuruda bulunabilirler. Tek kişilik işletmeler nominal olarak “şirket” olarak adlandırılsa da, genellikle yasal olarak “şirket” değildirler. Tüzel kişilikleri olmadığından, marka başvurusu “gerçek” bir kişi olarak yapılmalıdır.
Marka cezası ne kadar?
2- Marka hakkına tecavüzün cezası nedir? Yukarıda da belirtildiği üzere Sınai Mülkiyet Kanunu, marka hakkına tecavüz nedeniyle açılan ceza davalarında sanığın 1 yıldan 4 yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezasına çarptırılabileceğini öngörmektedir.
Marka türleri nelerdir?
Hangi ticari marka türleri vardır?Tescilli ticari markalar.Tescilsiz ticari markalar.Ticari markalarHizmet markalarıBireysel ticari markalar.Ortak ticari markalar.Tanınmış ticari markalar.Ulusal ticari markalar.Daha fazla makale…•1 Şubat 2023
Marka sahibi kimdir?
Bu ilkeye göre, bir markanın genellikle tek bir sahibi vardır9. Marka hukukundaki genel anlayışa göre, markanın sahibi, markayı keşfeden, yaratan ve kullanım yoluyla ona ayırt edici nitelik kazandıran kişidir.
Marka sembolü nedir?
® sembolü kullanıldığı ülkede tescilli bir ticari markadır.
Kimler marka sahibi olabilir?
Türkiye’deki gerçek ve tüzel kişiler, tek başlarına veya Türk Patent Enstitüsü’nde kayıtlı ve yetkilendirilmiş marka vekilleri ile başvuruda bulunabilirler. Marka başvurusu, marka örneği ve marka adı konusunda dikkatli olunması gereken geri dönüşü olmayan bir adımdır.
Marka isim hakkı ne kadar?
-Tek sınıf için marka başvurusu yapılacaksa başvuru sırasında kuruma 1.498,24 TL başvuru ücreti, tescil kararı verildikten sonra yani yaklaşık 6 ay sonra kuruma 3.522,95 TL tescil ücreti ödenir. Toplam maliyet 5.021,19 TL’dir.
İsim hakkı alınca ne olur?
Bu hak, adın tescil edilmesiyle elde edilir ve başkalarının aynı veya benzer bir adı kullanmasını engeller. Ad hakları, Türk Patent ve Marka Ofisi’nde resmi bir başvuru sürecinin sonunda elde edilir. Marka tescili tamamlandıktan sonra, ad bir marka olarak korunur.
Marka tescili almak ne işe yarar?
Marka tescili, marka tescili yoluyla bir markayı yasal olarak koruma sürecidir. Bir şirket, bir marka tescili yaparak başkalarının aynı veya benzer bir markayı kullanmasını önleyebilir ve bu da tüketiciler arasında karışıklığa neden olabilir.