Isra suresi hangi olay üzerine inmiştir?
111 ayetten oluşur. Sure, adını ilk ayetin konusu olan “İsra” olayından alır. “Gecede yürümek” anlamına gelen “İsrâ”, Hz. Peygamber tarafından kullanılmıştır. Peygamber’in bir gecede Mekke’den Kudüs’e götürülmesini ifade eder.
Isra suresi 1. ayet ne demek istiyor?
Geceleyin kulunu Mescid-i Haram’dan, çevresini mübarek kıldığımız ve kendisine ayetlerimizi göstereceğimiz Mescid-i Aksa’ya götüren (Allah) her türlü kusur ve ayıptan uzaktır. O, her şeyi işiten ve her şeyi görendir.
Allah’ın şanı ne yücedir ayetinde hangi olay anlatılmıştır?
Allah her şeyi duyar ve görür. Bir gece kulunu (Muhammed’i) Mescid-i Haram’dan (Mekke’den) Mescid-i Aksa’ya (Kudüs’e) götüren Allah’a şükürler olsun ki, ona bazı ayetlerimizi gösterelim. Gerçekten o, duyar ve görür. İsra ve Miraç Peygamberimizin mucizelerindendir.
Bir gece kendisine ayetlerimizden bir kısmını gösterelim diye hangi olay?
“Bir gece kulunu Mescid-i Haram’dan, çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksa’ya hidayet eden Allah yücedir; böylece kendisine ayetlerimizden bir kısmını göstermiş olduk. Şüphesiz ki O, her şeyi işitir ve görür.” İsra Suresi – 1. Ayet Miraç gecemiz mübarek olsun.
İsra olayı nedir kısaca özeti?
İsra kelimesi sözlükte gece yürüyüşü anlamına gelir. Miraç, tırmanma aracı, merdiven, asansör anlamına gelir. Bu sözlük anlamına sahip olan İsra ve Miraç olayları, Peygamberimizin daha yüksek makamlara yükselişi ve Allah’ın yüce seviyesine yükselişi olaylarıdır.
İsra suresinde verilmek istenen mesaj nedir?
Ayetin mesajı şudur: Eğer maddi imkânınız yoksa, onlara iyilik yapamıyorsanız, çaresizseniz ve gerçekten yardıma ihtiyacınız varsa, onlara bir iyilik yapın ve onlara teselli edici sözler söyleyin. Aslında, Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle der: “Güzel sözler merhamettir.”
Kudüs Kur’an’da geçiyor mu?
Kuran’da Kudüs ismi geçmediği gibi İslam kaynaklarında da bu şehrin isminden başka bir isim geçmez.
Kuranda Mescid-i Aksa hangi surede geçiyor?
el-Mescid-i Aksa: “El-Aksa” kelimesi “en uzak” anlamına gelir. Mescid-i Haram’a olan uzaklığı ve Mekke’ye en uzak cami olması nedeniyle bu isim verilmiştir. Bu isim aynı şekilde Kur’an-ı Kerim’de İsra Suresi’nin 1. ayetinde de geçmektedir.
Biz sizi tek bir nefisten yarattı ne demek?
İkinci tanıma göre, Yüce Allah her insana tıpkı bedeni gibi bir ruh yaratır. Şah Veliyyullah’ın “Naseme” dediği bu ruh, kişinin hayatı boyunca yaptıklarına bağlı olarak manevi bir yapı kazanır ve kişiye bağlı olarak etki alır.
Allah’ın şanı yücedir ne demek?
Allah kelimesiyle veya Allah’ın isimlerinden biriyle birlikte anıldığında, bir saygı ifadesidir ve “büyük ve yüce olan” anlamına gelir. Bunun yerine, celle şânuhû (yüce) veya celle ve alâ (azametli ve yüce) ifadeleri de kullanılır.
Isra suresi 7. ayette ne anlatılmak isteniyor?
“Eğer iyilik ederseniz, kendinize iyilik etmiş olursunuz; eğer kötülük yaparsanız, bu da sizin zararınızadır. İkinci vaadin zamanı gelince, onları yüzlerinize hüzün vermek için tekrar göndereceğiz ki, daha önce girdikleri gibi mescide girsinler ve ele geçirdiklerini mahvetsinler.”
Peygamberimizin bir gece Mescid-i Haram dan Mescid-i Aksâ’ya yaptığı yolculuğa ne ad verilir?
İsra, Gece Yolculuğu’nun Arapça adıdır. Muhammed’in, Mescid-i Haram’dan Kudüs’teki Mescid-i Aksa’ya Burak adlı bir dağda geceleyin götürüldüğü gerçeğini ifade eder. Birlikte İsra ve Miraç olarak adlandırılırlar.
İsrâ suresinin 1. ayeti nedir?
1: Kulunu Muhammed’i bir gece Mescid-i Haram’dan alıp Mescid-i Aksa’ya getiren Allah, bütün kusurlardan ve ortaklardan uzaktır. Bu Mescid-i Aksa’nın çevresini bereketli kıldık ve bu gece yolculuğunu bu seçkin kulumuza büyük ayetlerimizden ve delillerimizden bazılarını gösterelim diye yaptık.
Isra suresi ne anlatıyor?
Sure, adını ilk ayetin konusu olan “İsra” olayından alır. “Gecede yürümek” anlamına gelen “İsrâ”, Hz. Peygamber tarafından kullanılmıştır. Peygamber’in bir gecede Mekke’den Kudüs’e götürülmesini ifade eder. Surenin bir diğer adı da “Beni İsrail Suresi”dir.
Mescid-i Aksâ’yı kim yaptı?
M.Ö. Hz. Muhammed, 11. yüzyılın sonlarında kurulan İsrail devletinin ilk kralı ve komutanı olan Talut’tan sonra devletin başına geçti. Davut, Kudüs’ü ele geçirdi, başkenti yaptı ve Mescid-i Aksa’nın temelini attı. Hz.
İsra ve Miraç hangi olaydan sonra gerçekleşmiştir?
Peygamber, önce Mekke’den Kudüs’e, sonra da Yüce Allah’ın istediği bir yere götürüldü ve aynı gece geri döndü. Bu olayın ilk aşamasına İsra, ikinci aşamasına ise Miraç adı verildi.
Kuranda lanetlenmiş ağaç nedir?
Kuran-ı Kerim’de üç farklı yerde üç kez geçen “Zakkum”1, Cehennem halkına ceza olarak yedirilen bir ağaçtan bahseder. Dördüncü ayette bunun bir zakkum ağacı olduğu belirtilir, ancak belirtilmez.
İsrâ suresinin özellikleri nelerdir?
İsra Suresi (Arapça: سورة الإسراء), Kur’an’ın 17. suresidir. Sure 111 ayetten oluşur. Sure Mekke’de yalnızca 26, 32, 33 ve 57 ayetleri ve 73-80 ayetleriyle bulunmuştur. Ayetlerin Medine’de vahyedildiğine inanılmaktadır. Surenin adı, ilk ayette görünen ve “gece yürüyüşü” anlamına gelen “isra” kelimesinden gelmektedir.
Isra suresi 7. ayette ne anlatılmak isteniyor?
“Eğer iyilik ederseniz, kendinize iyilik etmiş olursunuz; eğer kötülük yaparsanız, bu da sizin zararınızadır. İkinci vaadin zamanı gelince, onları yüzlerinize hüzün vermek için tekrar göndereceğiz ki, daha önce girdikleri gibi mescide girsinler ve ele geçirdiklerini mahvetsinler.”
Kaynak: transalmakine.com.tr